gallery contemporary crafts norway
Galleri format Oslo
TIDLIGERE UTSTILLING

UNiK - kuratert av Hege Barnholt
22.november–22.desember
Ragnhild Wik
Kathrine Lindman
Cathrine Maske
1 2 3 4

UNiK
 

Hver eneste kunsthåndverker er unik. Hvert eneste produkt er unikt. At vi samles i Galleri Format gjør oss til et unikt fellesskap av kunsthåndverkere og designere. Salgsutstillingen vil ha et blandet materialbruk, som viser nyttefunksjon i tillegg til en estetisk opplevelse, som plasserer objektene i et skjæringspunkt mellom design og kunst.

22. november åpner salgsutstillingen UNiK med Anne Udnes, Barmen & Brekke, Christina Peel, Elisa Helland-Hansen, Guri Sandvik, Kari Mølstad, Kneip, Nina Malterud, Noidoi, Studio Føy, og Tonning & Stryn med design av Andreas Engesvik.

Utstillingen er kuratert av Hege Barnholt.

Coffee with Makers
Hver lørdag i utstillingsperioden kan du i tillegg møte kunsthåndverkernene og designerne til en UNiK samtale.

Anne Udnes
legger vekt på materialkunnskap og godt håndverk, men prøver også å fornye tradisjonelle teknikker. Hun utnytter leirens egenskaper til spennende teksturer med glasurer som tåler daglig bruk, sammen med organiske former som også tilfører en estetisk opplevelse. Anne er tydelig på at hun definerer seg selv som håndverker og  brukskunstner og like opptatt av både funksjonalitet og estetikk. Det er kanskje en av årsakene til at hun har levert arbeider til flere av Norges beste restauranter som Maaemo, Ylajali, Bobacka, Statholdergaarden, samt De Leest i Nederland og Koks på Færøyene.

Barmen & Brekke
er et samarbeid mellom Siri Brekke og Per Tore Barmen.
De har en et helt unikt uttrykk gjennom kombinasjonen av keramikk og trevirke, - og ikke minst felles interesse for godt håndverk og design.  De har deltatt på en rekke crossover kunsthåndverk- og designutstillinger. I 2017 ble de nominert til Bo Bedres Designpris i kategorien Årets Kunsthåndverkere for serien Make.

Christina Peel
vegginstallasjoner er et visuelt samspill mellom geometriske former, lys og skygge. De er stramme og rene, men skaper allikevel en fin bevegelse i rommet. Porselenets innfarging og glasur, kombinert med de vakre tredimensjonale formene som låses i hverandre som en uendelig gjentagelse, er som en studie i geometri. Du flytter automatisk blikket og ser etter mer. Christina har hatt utstillinger i en rekke gallerier i Norge, men også i Japan, Kina og Tyskland. Hun var også med på den norske utstillingen - Structure - i Milano.

Elisa Helland-Hansen 
har i hele sin 40-årige yrkeskarriere arbeidet med gjenstander ment for daglig bruk på kjøkken og for oppbevaring og servering av mat og drikke. Hun undersøker den nære relasjonen mellom brukervennlighet og form, avslutninger, volum og vektfordeling. Samspillet mellom overflatenes taktile kvaliteter og glasurenes glans og fargespekter er også vesentlige aspekter ved arbeidene. Hun arbeider på heltid på sitt verksted på Seimsfoss ved Rosendal og har jevnlig utstillinger både i inn- og utland. Elisa Helland-Hansen er innkjøpt både gjennom offentlige innkjøpsordninger og til private samlinger og er representert på alle kunstindustrimuseene i Norge.

Guri Sandvik 
er opprinnelig billedkunstner med base i fotografiet, men har de senere år jobbet med keramikk. Hennes formspråk er minimalistisk med en tydelig kontrast mellom stramme linjer og følsomme taktile overflater. Formene er geometriske og skulpturtelle, og har et særpreg i kontrasten mellom glaserte og uglaserte overflater i skjør porselen og terrakotta.

Kari Mølstad 
er en glassblåser og glassartist basert i Lillehammer, Norge. Hun lager funksjonelle objekter og unike kunststykker. Når hun lager glassstykker, tiltrekker hun inspirasjon fra naturens forandringer og omgivelser, og fra selve materialet, spiller med forskjellige glassegenskaper og arbeider glasset til teknisk perfeksjon. Ved hjelp av ulike kuttteknikker eksperimenterer hun med glassoverflaten for å finne nye måter å kommunisere med observatøren.

Kneip
er et mangfold av natur, materialbruk, kreativitet og ekte håndverk. Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud beveger seg i et landskap mellom kunst og design i et bredt spekter av uttrykk og teknikker. Til tider er de svært ulike, men under konseptet KNEIP er det fokus på kunsthåndverk med rene funksjonelle og estetiske egenskaper.

Nina Malterud
arbeider undersøker brukstingenes rike historie med alle assosiasjonene de bærer med seg. Gjennom å arbeide med farge, tekstur og dybdevirkninger i dialog med de fysiske og kjemiske variasjonene som materialet selv byr på utnytter Malterud de maleriske mulighetene som ligger i glasuren og leiren. Hennes arbeider er representert i flere museer, bland annet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, KODE, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Nordnorsk kunstmuseum.

Noidoi
består av Kathrine Lønstad og og Cosmin Cioroiu. De traff hverandre under studiene ved Kunstakademiets Kunstskole i København og i 2013 etablerte de sitt eget designstudio på idylliske Kapp, Østre Toten, noen meter fra sjøkanten ved Mjøsa. I løpet av disse fem årene har de rukket mye, og jobbet med mange ulike materialer som stål, tre, glass og keramikk. Kathrine og Cosmin har vært en del av den norske utstillingen under Milano Design Week 3 år på rad, samt deltatt på utstillinger i New York, London, Stockholm og Oslo.

Guro + Siri = Studio Føy
De mottok sin mastergrad i produktdesign ved Oslo Met i 2018, men ble allerede i 2017 tildelt designprisen for Årets Nykommer av BoBedre. De var også eneste norske representanter under talentutstillingen Greenhouse under Stockholm Furniture Fair. Kun 31 designere fra 18 ulike land kom gjennom nåløyet. Også i år stilte de ut i Stockholm, under området Design Studio Area.

Tonning & Stryn
sin historie som møbelprodusent startet allerede i 1939. Siden den gang har de hatt en genuin interesse for trevirke og godt norsk håndverk. Sammen med Norges fremste designere ønsker de lage møbler som har en varig verdi.
I samarbeid med Andreas Engesvik har de laget noen imponerende kolleksjoner som du kan se under utstillingen UNiK.
 
/
 
PROSJEKTROM:
CATHRINE MASKE / RAGNHILD WIK / KATHRINE LINDMAN 

Til utstillingen i Galleri Formats prosjektrom har Cathrine Maske laget en serie med glassvaser. Sandblåst i glassets overflate kan man se motiver av mennesker med vinger. Det er bearbeidede fotografier av pionerer innen flyvingens historie, som utforsket muligheten for å få mennesket til å fly. Cathrine Maske har latt seg inspirere av drivkraften og lidenskapen for å tilegne seg de samme egenskapene som en fugl. Motivene er tegnet og bearbeidet, for deretter å bli overført til en fotosensitiv film ved bruk av UV-lys. Vasene er deretter sandblåst i flere omganger.

Inspirert av naturkreftene utforsker Ragnhild Wik keramikken som materiale. Hun lager unike kunst- og bruks objekter som bærer preg av en intuitiv tilnærming til materialene. Jord, vann, ild og luft er grunnleggende elementer i naturen, hvorav alt oppstår og ender. En rekke unike elementer formet med hendene, transformert og montert i et intrikat samspill. Wik har til utstillingen utviklet en egen teknikk for å lage «keramiske tepper» ved hjelp av håndstrikket hamp og keramikk.

Etter å ha flyttet tilbake til vestlandet ble Kathrine Lindman opptatt av hva som skjer i havbruket og utviklingen rundt bruk av tang og tare. Tanken på at være med på å framheve et tidsaktuelt tema ble skapende for henne. De unike smykkene vist i utstillingen er støpt i sølv direkte fra tørket tang og bearbeidet. Hun er inspirert av de naturlig vakre formene tangen gir.
AKTUELL UTSTILLING

TIDLIGERE UTSTILLINGER

UNiK - kuratert av Hege Barnholt
22.november–22.desember 2018